Gezondheid voorop

Een gouden regel is hier vooral gezond verstand. Let ook ten allen tijde op de lichaamstaal van uw hond. Heeft hij pijn ? Mankt hij ? Oververhit ?
Een hond doet veel om zijn baasje te plezieren en kan daarbij letterlijk doodvallen door uitputting!

Leeftijd
Algemeen wordt de leeftijd van 1jaar aangenomen. Grotere rassen zijn dan meestal nog niet volledig uitgegroeid en soms is het beter te wachten tot 15-18 maand.

Controle

Alvorens te beginnen met hondensport moet een dierenarts zijn goedkeuring geven. Ook een jaarlijkse sportcontrole door een fysiotherapeut wordt sterk aanbevolen.

Voeding
Belangrijk is dat de hond niet met volle maag gaat sporten. Ook direct na het sporten kan je beter geen maaltijd geven.

Warming up

Iedereen weet dat volgas geven met een koude motor schadelijk is. Dat is net zo bij ons en bij onze honden. Een goede warming up is zeer belangrijk om blessures te vermijden. De spieren worden geactiveerd, het bloed wordt rondgepompt en voorziet alle lichaamsdelen van energie en de gewrichten worden gesmeerd.

Cooling down

Na een hevige sportsessie gaan we het lichaam tot rust brengen door even op een rustig tempo in beweging te blijven.

Weer
Regen doet geen pijn, maar warmte is gevaarlijk. In de zomer wordt er minder intensief getraind en eerder in de vroege uurtjes of 's avonds.

EHBO

Ongevallen gebeuren nu eenmaal. Of je nu canicrosst of lange wandelingen maakt, het is zeker interessant om eens een EHBO cursus voor honden te volgen.
Wijzelf zijn EHBO getraind voor mens en dier.